Permacultuur
Wat is Permacultuur?
Permacultuur werd in de jaren zeventig ontwikkeld in Australië door Bill Mollison en David Holmgren. Zij bedachten een oplossing voor de afname van vruchtbare grond door erosie.
De problemen
De problemen in de landbouw lijken op die in de veeteelt, en hebben dezelfde oorzaak. Massale teelt of kweek van één gewas of dier, is tegennatuurlijk. Deze monocultuur is enorm vatbaar voor allerlei ziektes. Een natuurlijk systeem heeft behoefte aan variatie. Men begint in te zien dat de dieren die massaal slachtoffer worden van ziektes, de opmars van woestijngronden en bodemerosie niet zomaar problemen zijn, maar signalen. Signalen dat de natuur niet bedoeld is om te gebruiken, maar om mee samen te werken. Dat is prettiger, duurzamer en gezonder.
De oplossing
Permacultuur kijkt naar de natuur. Een bos houdt zichzelf in stand zonder kunstmest, bewatering en bestrijdingsmiddelen. Door te kijken naar de natuur is een systeem bedacht dat goed is voor mens én natuur, dat duurzaam is, en gezonde producten oplevert. Permacultuur plaatst planten in de juiste samenstellingen, wat ze veel minder vatbaar maakt voor ziekten en problemen. Door de juiste bodembehandeling krijg je sterke, gezonde planten, waar je geen gif en kunstmest meer op los hoeft te laten en veel minder water hoeft te geven. Eigenlijk hoef je dus ook veel minder te doen.
Bodemleven
Een aantal jaren geleden heeft men ontdekt dat planten een ondergronds web van schimmels hebben. Via deze schimmels kunnen voedingsstoffen en water over grotere afstanden getransporteerd worden naar de planten. Daarom is het zo belangrijk dat de bodem niet bewerkt wordt. In dit filmpje wordt alles helder uitgelegd.
Meer informatie
- Hierbij een link naar een artikel uit de Leeuwarder Courant over het belang van de worm.
- Permades. Een pagina met veel uitleg over de bodem.
Downloads
Documentaire
- https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2011-2012/groen-goud.html
- Het verhaal van Philip Forrer. Leven als een god in Frankrijk.