Informatie

Wat is precies de bedoeling? Wat kunt u verwachten?

Steeds meer dorpen in Friesland zijn bezig met het opzetten van, of hebben al een dorpstuin. Dat kan op allerlei manieren.

Wij willen graag een tuin op basis van permacultuur, omdat dat een manier is waarbij wordt samengewerkt met de natuur in plaats van de natuur te bestrijden met pesticiden en met het omploegen van de aarde.

We willen een stukje met verhoogde bedden waarin eenjarige groenten als sla, wortelen, bieten, aardappelen, etc. worden verbouwd. De gangbare groenten dus. En een stukje voedselbos waar fruitbomen staan en allerlei bessensoorten.

Bessen zijn namelijk ontzettend gezond, maar duur in de supermarkt. Ook aardbeien vallen hieronder. Onze Nederlandse aardbeien zitten bomvol vitaminen, maar helaas ook bomvol pesticiden.

Daarnaast komt er een bloemenpluktuin, zodat mensen tegen een kleine bijdrage een bosje gifvrije bloemen mee naar huis kunnen nemen. Want helaas ook voor het kweken van bloemen, wordt doorgaans veel gif gebruikt, wat weer in het grondwater terecht komt.

Ook willen we verschillende hoekjes met bankjes maken, waar mensen rustig kunnen genieten van de natuur.

De tuin is bedoeld voor alle inwoners van Akkrum. Jong en oud, rijk en arm. Alleenstaande mensen die aansluiting zoeken, of mensen die graag even alleen in een groene omgeving zitten.

Op deze site vindt u ook filmpjes over permacultuur en van andere dorpstuinen. Wij hopen dat u hier net zo enthousiast van wordt als wij.