Droogte en voedselbossen

Gepubliceerd door Anita Boer op

Het is nu al een tijdje droog en vele boeren lijden schade aan hun gewassen. Ook komen er steeds meer verhalen en rapporten van wetenschappers naar buiten waaruit blijkt dat we zo niet door kunnen gaan.

Wij hebben in Nederland nooit een probleem gehad met droogte en daarom is onze landbouw ingericht om op een efficiënte manier, met gebruik van veel water, grote hoeveelheden voedsel te produceren.

Dit is echter in de toekomst niet meer houdbaar. Een oplossing hiervoor is het aanplanten van voedselbossen. Dit kan op kleine schaal en op grote schaal.

Wat is een voedselbos precies en hoe kun je groenten verbouwen in een bos?

Een voedselbos is niet een gewoon bos met alleen maar bomen. Het is een ingenieus systeem waarbij in lagen gewerkt wordt en waarbij planten elkaar ondersteunen.

Er staan fruitbomen voor de schaduw en de opname van CO2. Daaromheen staan struiken, die profiteren van de het vocht dat van de bladeren afvalt en er staan heuvels met diverse groenten. De groenten die meer zon nodig hebben staan op de zuidkant van de heuvel, de planten die meer schaduw verdragen op de noordkant. Het is een uitgekiende mix van planten die goed bij elkaar passen.

Belangrijk is dat de aarde volledig bedekt is, want blote aarde verdampt snel en raakt voedingstoffen kwijt. Onderzoekers hebben berekend dat deze manier van verbouwen (polycultuur) uiteindelijk efficiënter is dan de huidige manier van verbouwen. Maar het duurt een aantal jaren voordat een voedselbos echt productief is.

Op kleinere schaal zouden we dit kunnen opzetten in dorpen en wijken, waarbij we in plaats van plantsoenen en perkjes, bewoners een plek geven om te recreëren en gezond voedsel te consumeren.

Gemeenschappelijke initiatieven

Dit zou ook een startpunt kunnen zijn van allerlei gemeenschapsinitiatieven, zoals gezamenlijke maaltijden, picknicken, armoedebestrijding, onderwijs in gezonde voeding. Een plek voor vlinders en bijen etc.

Eén kleine voedseltuin is misschien een kleine stap, maar ieder dorp, elke wijk, zou al een wereld van verschil maken.

Voor wie meer wil lezen:

 

Categorieën: vrijwilligers

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.