Een bostuin in een uurtje

Gepubliceerd door Anita Boer op

Vandaag ben ik naar de Noordelijke Zadenmarkt geweest die werd georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk.

Dit vond plaats op de vaste planten kwekerij Passiflora in Drachten. De kwekerij staat in een woonwijk en er werken mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn ook verschillende tuinen om te bezoeken zoals de theetuin, een bijentuin en een beleeftuin.

Er waren verschillende workshops die je kon volgen, zoals het vlechten van wilgentenen of het koken met wilde planten.

Toen ik aankwam waren zag ik al verschillende groepjes mensen staan. Ik ben naar één van de groepjes gelopen en het bleek een workshop voor een bostuin te zijn.

De workshop werd gegeven door Monique Wijn die heel veel wist te vertellen over het belang van de bodem en de netwerken van schimmels die ondergronds voeding en water transporteren tussen planten en bomen.

Ze had een ontwerp gemaakt voor een kleine bostuin van ongeveer vier bij vier meter. Daarvoor had ze gekozen voor twee laagstam perenbomen en een erwtenstruik. Om de bomen komen ca. 3 bessenstruiken en daartussen bosaardbeien en kruipende frambozen. Deze manier van werken noemt men een Gilde. Dus een boom met daaromheen bessenstruiken en lage beplanting.

Nadat de bomen en de struiken geplant waren, werd de aarde bedekt met grote stukken karton. In het karton werden inkepingen gemaakt, waarin de aardbeien en de frambozen werden geplant.

Daarna werd het karton bedekt met compost, zodat het niet weg zou waaien.

Daar overheen kwam een laag zaagsel en ten slotte werd een voetpaadje gemaakt door middel van schijven van een boomstam.

Zo hebben we dus in een uurtje, een stukje bostuin gerealiseerd. Ik vond het een hele leuke ervaring en gelukkig was het toen nog droog.

In het overdekte gedeelte vond de markt plaats, met heel veel vaste planten en zaden. Een leuke markt en ik heb weer veel geleerd vandaag.

Categorieën: vrijwilligers

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *