Onze droom
Dreamje fan Broccoli
Het begon eigenlijk allemaal met een broccoli. Eigenlijk houd ik niet eens van broccoli. Maar ja, het is nou eenmaal een supergezonde groente, dus die moet je regelmatig op je bord hebben. Maar overal waar ik kwam in de supermarkt, zag ik de broccoli in plastic verpakt. En niet alleen broccoli, ook komkommer en winterwortelen zag ik steeds meer verpakt in plastic.
Dat moet toch anders kunnen dacht ik. Misschien moest ik zelf maar een groententuin beginnen. Maar ik heb maar een klein stukje tuin en niet veel ervaring. Ik ging zoeken op internet of er lokale telers waren en zo kwam ik de voedselcoöperatie ‘Ùs hôf’ tegen. Ik ben daar langsgegaan op een zaterdag en vond het prachtig wat ik daar zag. Lange rijen groenten die je zelf uit de grond mocht halen. Verser kon het niet. Maar het was eigenlijk te ver om te fietsen. Hadden we zo iets maar in Akkrum, dacht ik toen.
Ik ben een beetje om me heen gaan kijken en zag in verschillende dorpen al soortgelijke initiatieven: dorpstuinen, voedselcoöperatie, buurtmoestuin. Allemaal verschillend van opzet en van grootte.
Nu ken ik Akkrum als een vooruitstrevend dorp met veel gemeenschapszin. Dus het moest toch mogelijk zijn om hier ook zoiets op te zetten. Een mooi stukje groen waar mensen bij elkaar komen, waar je vlinders ziet en mooie planten waar je ook nog van kunt eten. Een tuin waar je aardbeien kunt eten zonder pesticiden. Een tuin die bijdraagt aan de instandhouding van de bijen en andere insecten die uitsterven.
Als elk dorp zijn eigen tuin heeft, dan kunnen we een deel van ons voedsel zelf produceren. Dan kunnen we onze kinderen leren hoe ze zelf groenten moeten kweken. Dan kunnen we zorgen dat biologische groenten betaalbaar zijn en we kunnen tegelijkertijd ervoor zorgen dat het aantrekkelijk wordt voor insecten. We kunnen onze eigen bloemen kweken. En we kunnen leren van elkaar hoe we onze eigen boontjes kunnen doppen. Doet u ook mee?
Anita Boer, Jildau van Dijk en Anita Andringa